NCERT Solutions For Class 9 English Literature Reader Lord Ullin’s Daughter

NCERT Solutions For Class 9 English Literature Reader 

Lord Ullin’s Daughter



Extract BasedQuestions (3 Marks-each)

Q.1. “A Chieftain, to the highlands bound,
Cries, “Boatman, do not tarry!
And I’ll give thee a silver pouud To row us o’er the ferry!”—
(a)Whois the Chieftain here? Where is he going to ?, ,
(b)Whafdoes he otter to induce the boatman to row f^m across ?
(c)Trace a word that means tlre chief of a clan.
Ans. (a) The ‘Chieftain’ is the lover of Lord IMn’sdaughter. He is go|ng to the highlands.
(b)He offers a silver pound to the boatman to row them across.
(c)Chief of a clan = chieftain. (1×3=3)
Q. 2. “Now^yfo^be yejgpuld crqps^ochgyle, This dark and stormy weather ?
O,I am the chief of Ulva’s and this, Lord Ullin’s daughter.”
(a)Why ip the speaker of the first two lines here ?
(b)wher is the second person here ? Who is the other person with him ?
(c) Why is the speaker surprised when the other person asks him to help them across Lochgyle ?
Ans. (a) The speaker of the first two fines is the boatman.
(b)The second person here is die Chieftain, chief of Ulva’s isle. The other person with him is his beloved, Lord Ullin’s daughter.
(c)The speaker is the boatman who is surprised when the other person asks him to help them across Lochgyle
because the weather is dark and stormy.(1×3=3)
Q.3. ‘And fast before her father’s men.
Three days we’ve fled together, 
For should he find us in the glen, 
My blood would stain the heather”.
(a)For how long have they fled together and why ? 
(b)Who does’we’in the second line refer to ? 
(c)From whom have ‘we’ fled and why ? 
Ans. (a) Both have fled together for three days from fear of Lord Ullin. ‘
(b)’We’ in the second line refers to the Chieftain of Ulva isle and his beloved Lord Ullin’s daughter.
(c)’We’ i.e., the Chieftain and his beloved have fled from Cord Ullin because he is opposed to their alliance.(1×3=3)
Q.4. “His horsemen hard behind us ride;
Should they our steps discover; 
Then who will cheer my bonny bride.
When they have slain her lover ?” * V’ ?
(a)Whose’horsemen’are behind whom ?
(b)What would happen if the speaker is caught? : ‘
(c)What is the chief anxiety of the speaker ? 
Ans. (a) Lord Ullin’s horsemen are after the Chieftain of Ulva isle and his beloved, Lord Ullin’s daughter.
(b)If the speaker is caught, he will be slain instantly.
(c)The chief anxiety of the speaker is who will cheer up his lovely beloved after he is killed by Lord Ullin’s
horsemen. (1×3=3)
Q. 5. Out spoke the hardy Highland wight,
“I’ll go, my chief – I’m ready;
It is not for your silver bright, 
But for your winsome lady: 
(a)Who is’the hardy Highland wight’? 
(b)What promise doeshe make ?
(c)What character of this ‘Highland wight’ is revealed here ?
Ans. (a) ‘The hardy Highland wight/is the boatman.
(b)He promises that he will ferry the Chieftain and his beloved, Lord Ullin’s daughter.
(c)These lines reveal that the ‘Highland wight’ is a man of integrity. He isridt after money. (1×3=3)
Q. 6. “And by my word !the bonny bird
In danger shall not tarry; 
So, though the waves are raging white,
I’ll row you o’er the ferry.”
(a)Identify the speaker and the person spoken to.
(b)What is the occasion ? 
(c)What promise does the speaker make? 
Ans. (a) The hardy Highland wight, i.e., the boatman is the speaker. He is speaking to the Chieftain and his bonny beloved, Lord Ullin’s daughter.
(b)The Chieftain and his beloved want to cross the glen at the earliest as they are being chased by Lord Ullin ‘and his horsemen. The Chieftain is asking the wight to ferry them across hurriedly.
(c)The speaker, i.e., the boatman promises to row them over in the ferry. (1×3=3)
Q. 7. “By this the storm grew loud apace. .
The water-wraith was shrieking; ;
And in the scowl of heaven each face
Grew dark as they were speaking”. 
(a)What had become of water as the storm grew fierce ? 
(b)What change occurred in the aspect of the sky ? 
(c)Why do you think the water-wraith was shrieking ? 
Ans. (a) The.water had assumed the shape of a ghost in that wild weather.
(b) The sky looked frowning in that rough and wild weather. The humatvisoes had become dark,
The water-wraith was shrieking to give a premonition of the ttagedy ^at was gomg to befall the Chieftain
and his beloved. (1×3=3)
Q. 8. “But still as wilder blew the wind.
And as the night grew drearer,
Adown the glen rode armed men,
Their trampling sounded nearer”.
(a)Why did the glen assume a fearful form ? 
(b)What kind of weather it was ?
(c)Who were ‘the armed men’ ?
Ans. (a) The glen assumed a fearful form as the wind grew wilder and the night became drearer.
(b)It was rough and wild weather.
(c)The armed men were the horsemen of Lord Ullin.(1×3=3)
Q. 9.”O haste thee, haste!” the lady cries,
Though tempests round us gather;
I’ll meet the raging of the skies,
But not an angry father.”
(a)Who is the lady here ?
(b)Why does she cry ?
(c)Why was her father angry ? .
Ans. (a) The lady is Lord Ullin’s daughter.
(b)She cries lest her father and his men should kill her lover.
(c)Her father was angry because she had fled with her lover, the Chieftain of Ulva, against his wishes.
(1×3=3)
Q. 10. “The boat has left a stormy land,
A stormy sea before her,
When, O! too strong, for human hand,
The tempest gather’d o’er her”
(a)Where is the boat now ? Whom is it carrying ? .
(b)What do ‘stormy land’ and’ stormy sea’ indicate ? .
(c) Explain: ‘too strong for human hand’.
Ans. (a) The boat is now in the stormy sea. If is carrying Lord Ullin’s daughter, her lover and the boatman.
(b)A ‘stormy land’ indicates ‘storm’ in the household of Lord Ullin and ‘stonhy sea’ indicates roughness of the sea.
(c)The tempest had become so furious that it was difficult to be tackled easily. It has become too rough ‘andwild.(1×3=3)
Q. 11. “And still they row’d amidstthe roar
Of waters fast prevailing; 
Lord Ullin reach’d that fatal shore
His wrath was changed to wailing.” 
(a)Ho w do you knowthatitwas difficult to row? 
(b)Why is the shore called’fatal’? 
(c)Why did Lord Ullin’s anger change to wailing ? 
Ans. (a) They had to row in the middle of the roar of water which had enveloped them all over Obviously, it was difficult to row.
(b)The shore is called ‘fatal’ because it is going to claim the life of the Chieftain and his beloved, Lord Ullin’s daughter.
(c)Lord Ullin’s anger changed to wailing because the tempest was going to swallow his beautiful and charming daughter. (1×3=3)
Q. 12. “For, sore dismay’d through storm and shade,
His child he did discover,
One lovely hand she stretch’d for aid,
And one was round her lover.”
(a)Who is ‘he’ and who is ‘his child’ ?
(b)What did she do to seek help ? 
(c)Comment on the situation at this point in the story.
Ans. (a) He’ is Lord tiffin artd ‘his child’ lovely daughter who is struggling with the stormy wave£ r r’
(b)She extended her hand towards her father to seek his help.
(c)Thesituation was most pathetic. The storm had overwhelmed her She had extended one handtowards her
father for help aftd her other hand Was a around her lover.(1×3=3)
Q.13. “Come back! Come back!” he cried in grief 
‘Across this stormy water.
And I’ll forgive your highland chief.
My daughter! – O my daughter!”
(a)Who is ‘he’ ?
(b)Why, did ‘he’ urge her to come back ?
(c)Could the changein’his’ heart save his daughter ?
Ans. (a) ‘He’ is Lord Ullin.
(b)’He’ urged her to come back because she was sure to be swallowed by the sea in that stormy weather.
(c)No, the change in ‘his’ heart could not save his daughter. She and her lover, the Chieftain of Ulva isle, were drowned in the sea. (1×3=3)
Q.14. “Twas vain’ the loud waves lash’d the shore,
Return or aid preventing;
The water wild went o’er his child,
And he was left lamenting.”
(a)What was ‘vain’ ? –
(b)Why was he ‘left lamenting’ ?
(c)What happened to the lovers ?
Ans. (a) Lord Ullin’s assurance to forgive his daughter and her lover was ‘vain’ because the storm had claimed their lives.
(b)Lord Ullin was ‘left lamenting’ because he saw his daughter drowning, along with her lover
(c)Both the lovers were drowned by the stormy sea. (1X3=3)

Short Answer Type Questions (30-40 Words) (2 Marks each)

Q.1.Why does Lord Ullin’s daughter defy her father and elope with her lover ? (Board Term 12012)
Ans. Lord Ullin’s daughter defies her father and elopes with her lover as she values love for her lover more than her father. She elopes knowing well that she won’t be allowed to marry the chieftain. So, she defies her father due to love.
Q. 2. What did Lord Ullin see pn reaching the shore ? How did he react to the situation ? (Board Term 12012)
Ans. When Lord Ullin reached the shore, he saw to his horror that his daughter and the Chieftain were completely surrounded by dangerous sea storm. It was going to drown them. He reacted in asking his daughter to return as he would forgive her and her lover. He also started weeping.
Q. 3. Why does Lord Ullin’s wrath change into wailing ?(Board Term 12012)
Ans. Lord Ullin’s wrath changed into wailing as he saw his daughter was going to be drowned by the dangerous sea storm. He then was not Lord Ullin but a father. He therefore, asked her to return.
Q. 4. Who is the Chieftain and what does he say to the boatman ? 
Ans. The chieftain is the chief of a clan in Ulva’s isle. He is bound for the Highlands. He asks the boatman to row him and his beloved across the Lochigyle as his beloved is Lord Ullin’s daughter arid Lord Ullin’s menare after them to kill.
Q. 5. What does the Chieftain say to the boatman about LPrd Ullin ? 
Ans. The Chieftain says to the boatman that Lord Ullin, his beloved’s father, is after his life and that of his beloved. They have fled together fOrthree days. If he finds them in the valley, he will kill him. So, they must cross Lochgyle at once.
Q. 6. How did the boatman react after hearing the Chieftain ?
Ans. The Highland boatman heard the Chieftain. Then he told him that he would take them across without any delay. He offered to do so not for any money but for his attractive lady. He did so even though the waves were getting very high.
Q. 7. How did the weather become so dangerous ?
Ans. Very soon the storm grew very loud. The sea water rose high menacingly. It assumed a ghost-like form and shrieked. All the faces of those who spoke grew dark in the dirty look of the sky Everythinglookeddangerous.
Q. 8. What amazing thing happened then ? 
Ans. The boatman promised the Chieftain to ferry them without any delay. But the storm became dangerous- Then …, the stamping feet of Lord Ullin’s horsemen could,beheard comingnearer and nearer them.
Q. 9. How did Lord Ullin react seeing his daughter in the grip of death ? .
Ans. Lord Ullin saw that his beloved daughter was drowning. He cried to her in grief to come back across the stormy water. He told her that he would forgive her and her lover, the Chieftain. .
Q. 10. Describe how the Chieftain and his beloved died.
Ans. Very soon the loud waves of the stormy sea pounded the seashore. No aid was possible. The wild stormy water went over Lord Ullin’s daughter and the Chieftain. They drowned instantly.

Long Answer Type Questions (80-100 Words) (4 Marks each)

Q. 1. How do the two lovers meet their end in ‘Lord Ullin’s Daughter’ ? Give the account in 150 words.(Board Term 12012)
Ans. The manner in which the two lovers meet their end in this poem is really very sad and tragic. They, decided to elope because Lord Ullin was against them. He sent his men to catch and kill them. The boatman rowed them over the ferry. But the waves were strong and fierce due to the tempest, The water was rising high to the skies. Lord Ullin had reached the shore. He was crying as the seastorm was going to drown them. He called his daughter back because his fatherly instinct lay heavy on him. He wanted his daughter to come back. But the sea waves soon overpowered them and drowned them. Lord Ullin kept weeping as there was nothing he could do to save them. The scene was really heart-moving.
Q. 2. Imagine you are Lord Ullin. Your rigidity and narrow-mindedness cost you your daughter’s life. You curse yourself for having opposed her alliance with the Chieftain. Narrate your experience as a fattier lamenting the loss of your child in the form of a diary entry. (Board Term 12012)
Ans. Wednesday, 20th August, 20x x 8.30 p.m.
Dear Diary,
I lament the day when my beloved daughter drowned with her lover the Chieftain of Ulva. I eufse my rigidity and narrow-mindedness which cost me my daughter’s life. Love is natural and now I realize she did no wrong in falling in love with the Chieftain. But she should have thought about our tribe’s honour. She should not have eloped with the Chieftain. She should have taken us all in confidence and we would found out some way before the .tragic end of my daughter. I curse myself that I opposed her alliance with the Chieftain out of anger and hard-heartedness. My heart cqpies out and this is not the grief of the chief of our tribe but that of a father. All fathers know how dear their children are to, them but it is all over now. I regret having put my soldiers behind her and the Chieftain. Instead, I should have valued the changing times and the changing values of our tribe. But npw nothing can be done. We must think over such issue^ with an open heart and not deal with them with rigidity.
Lord Ullin.
Q. 3. Answer the following in about 150 words. Imagine you are one of the chiefs of Lord Ullin’s cavalry. Narrate your experience, as you witnessed a father lamenting the Joss of his child, in your diary. (Board Term 12012)
Ans. 20th April, 20x x 11.25 p.m.
Dear Diary, , ,
I witnessed a terrible sight today. Actually, we had been given orders by Lord Ullin to catch hold of chief of Ulva who had eloped with his daughter. We followed both of them.At last we reached the seashore after three days. We faced lots of problems on the way. To our horror we found that there was a wild seastorm. The water was reaching the skies. Very soon it was a different scene as the chieftain, Lord Ullin’s daughter and the boatman were drowned. Then I saw Lord Ullin wailing bitterly over the drowning of his beloved daughter. He Was raising his hands upwards towards the sty He was crying most piteOusly. Now Lord Ullin was not Lord Ullin but a helpless father seeing his own daughter drowning. The storm was violent and unabated. The scene was Very fearful. Seeing Lord Ullin lainenting over there, was the most piteous sight. I felt choked within as I could no longer see him wailing so piteously.
Q.4. You are Jenny, one of the best friends of Lord Ullin’s daughter. Her death at sea has shocked and disturbed you. You sympathize with the lovefs and are Very sad. Express your feelings to another friend of yours who recently came to know about this tragic incident (Board Term 12012)
Ans. 18th November, 20 x x
My dear Pearl,
I hope you are well, perhaps you know that Lord Ullin’s daughter drowned with her lover, the Chieftain while crossing the Lochgyle in the ferry. It was really tragic that they drowned with the boatman in the terrible sea storm. Actually, Lord Ullin had sent his men after them with the orders for killing the lovers when they found them. Lord Ullin himself had been chasing them in his great anger. I feel great sympathy for the daughter. She had fallen in love with the Chieftain andTfind it no crime. I am on the side of the lovers as love is divine and
natural. This is really tragic that they had to die such a tragic death. They had not seen life as such. How cruel it was that they had to die in their youth ? I am feeling greatly shocked and you may also be feeling the same. But we can do nothing about luck or destiny. However, this tragic incident can’t be forgotten.
Yours sincerely,
Jenny.
Q. 5. The chief of another tribe friendly to Lord UHlh’s, writes a letter to Lord Ullin about how his daughter died;
Lord Ullirt replies to thisletter: Write this lettoe on his behalf. (V. Imp.)
Ans. Lord Ullin’s clan/tribe Scottish Moor Scotland
20th August, 20 xx My dear Lord Blen,
Thank you for your letter sympathizing with me over the irreparable loss of my only daughter. I feel that I am responsible for her death at a personal level. But I couldn’t ignore my tribal or social responsibilities. I couldn’t allow her to marry the Chieftain of Ulva and so I issued orders to catch them. But the tragedy occurred.
As the head of the dan, I followed the couple when they eloped. My men had orders to kill them wherever they were found. Me and my men found my daughter and her lover crossing the deadly Lochgyle seashore, They had not gone too far and could be saved if they had returned. The sea had already assumed demoniac shapes..
The storm had become intense and deadly with water waves assuming ghost-like shapes. The sky was scowling.
Seeing their death as imminent, my fatherly heart melted and I called out to them to return. I told them that I would forgive them if they returned safe and sound. But the couple didn’t heed my saying so and instead went ahead into the deadly sea. I saw them being enveloped in the stormy waves and soon they were drowned. I can’t forget the scene which claimed my daughter’s life. I shall regret it ever.
Yours sincerely,
Lord Ullin
Q. 6. Who are the lovers? Why are they hying to escape and what happens to them in the end ?
Ans. The lovers are the Chief of Ulva’s Island and Lord Ullin’s lovely daughter. Their tribes are enemies to each other.
So Lord Ullin has been pursuing the Chief of Ulva, his daughter’s lover. They are trying to escape from Lord Ullin’s men. They have orders to catch them and kill them. That’s why, the Chief of Ulva and his beloved ask the boatman for a favour. It is to ferry them across the stormy water without any more delay. The weather is really dark and stormy and looks menacing, but they also fear for their lives. While crossing the sea in the ferry, they drown in that bad weather
Q. 7. What is a ballad? How is’Lord Ullin’s Daughter’a ballad ?
Ans. A ballad is a kmg narrative poem. It tells a story having romance, suspense etc. It is musical also. It can be sung with a musical instrument. It often deals with heroic deeds. ‘Lord Ullin’s Daughter’has all these qualities. It has romance, suspense, heroic deeds etc. The lyrical quality is due to its ab ab rhyme scheme. Then there is repetition of sounds. It is ‘b’ in bonny bride, ‘r’ in ‘dark and stormy weather/ etc. This makes it musical. This poem is, thus, a tale of love and adventure, as all ballads are, so it is a ballad.
Q. 8. What message does ‘Lord Ullin’s Daughter’ convey to the readers ?(Value Based Question)
Ans. The poem ‘Lord Ullin’s Daughter’ is a tragic story of two lovers who lost their lives for the sake of their love. It was due to the false ego and stubbornness of Lord Ullin which culminated iivthe drowning of the couple in the sea. Thispoem conveys the message that thoughtless and rash decisions camlead to disastrous results.
Sometimes, ego of fhe parents leads to catastrophic results. Dictatorial parents do not try to understand the feelings of their young children. It gives rise to a conflict resulting from the clash of the rebellious nature of youth and the authority of parents. Vision and foresight can help prevent family breakups.